Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the gd-rating-system domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/koppst/htdocs/koppst.kr.ua/wp-includes/functions.php on line 6121
Вчені залучають ШІ для виявлення сальмонели в цибулі | ► КОППСТ

Вчені залучають ШІ для виявлення сальмонели в цибулі

Доцент інформаційних технологій Університету Південного Іллінойсу в Карбондейлі Анас Альсобех працює над створенням системи штучного інтелекту (ШІ) для ранньої діагностики сальмонели в цибулі. Його дослідження отримало фінансування в розмірі $150 тис. від Національного інституту харчових і сільськогосподарських наук USDA.

Про це повідомляє FreshPlaza.

Робота над проєктом розпочалася у серпні 2024 року і триватиме до липня 2026 року. 

Новітня технологія поєднує мікроскопічну зйомку із глибокими нейронними мережами, що дозволяє аналізувати зразки та порівнювати їх із великою базою даних, що містить зображення бактеріальних колоній на ранніх стадіях росту. Це дає змогу автоматично розпізнавати наявність бактерій без потреби у тривалих лабораторних тестах.

За словами Анаса Альсобеха, нова система дозволить швидко та безконтактно виявляти сальмонелу, що значно підвищить ефективність харчової безпеки. 

Відзначається, що застосування ШІ в харчовій промисловості набирає популярності. Наприклад, дослідники Університету Каліфорнії-Девіс довели, що оптичні технології у поєднанні з ШІ можуть швидко та точно ідентифікувати патогени в продуктах.

Результати досліджень підтверджують, що методи, подібні до розробки Альсобеха, можуть скоротити час виявлення бактеріального забруднення з 5-7 днів до кількох годин. Це дозволить швидше реагувати на загрози, запобігати спалахам інфекцій та мінімізувати економічні втрати, пов’язані з відкликанням продукції.

Попри перспективність технології, експерти наголошують, що автоматизовані системи повинні доповнювати традиційні методи контролю, щоб забезпечити максимальний захист від патогенів. Проте розвиток ШІ у сфері харчової безпеки відкриває нову еру, де ризик забруднення буде мінімізований, а контроль якості стане швидшим і ефективнішим.

Джерело: agroportal.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *