У Нідерландах запущено оновлену систему водної нарізки овочів. Нею керує штучний інтелект, що дозволяє продовжити термін зберігання продукції.
Про це повідомляє Freshplaza.
Повідомляється, що водні різаки для овочів вперше з’явилися близько 10 років тому. Зайве в овочів обрізається струменем води під сильним тиском. Швидкість водного струменя досягає 600 м/с.
Проте завжди виникало вузьке місце при розміщенні цибулі-порею, оскільки це потрібно було робити на фіксованій відстані.
«Водне обрізання цибулі-порею схоже на підрізання нігтів. Якщо зрізати надто близько, ви теж отримаєте частину кореня, але почнете зрізати м’якоть і втратите обсяг і скоротите термін придатності», — зазначає директор інженерної компанії GEGE Machinebouw Барт ван Шайк.
Тож розробники вирішили цю проблему завдяки системі камер на основі штучного інтелекту.
Спостерігати за обрізанням можна через камеру. В компанії попереджають, що головне — правильно розмістити овоч. Довжина та ширина цибулі різна, але нова система легко визначає, де починається корінь. Потім майже зі 100% точності водний різак відсікає зайве. Це полегшує процес, покращує якість овочів перед упаковкою та збільшує термін зберігання.
Нова технологія була розроблена минулого року, і GEGE розраховує поставити перші машини цього року. Технологія нарізки овочів під керівництвом штучного інтелекту працюватиме не лише в Нідерландах, а й у Німеччині, Бельгії, Великій Британії та Канаді.
Джерело: agroportal.ua