Жінка самотужки навчилася виготовляти десятки видів італійських, нідерландських та інших сирів.
Детальніше про це розповідає Агроцентр.
Деталі: Жителька села Світязь, Волинської області, Лариса Шелуха, навчилася виготовляти близько 50 видів сирів. Задум робити власні сири у підприємиці виник давно, понад десять років тому, однак навчатися сироварінню розпочала лише два роки тому. Жінка розповідає, що стартовий капітал збирали власними силами разом із чоловіком. Згодом, у кредит взяли маленьку сироварню та почали виготовляти сири.
Коментар: “Я вмію виготовляти 50 сортів сиру, лише з білою цвіллю можу виготовляти з десяток сирів. Наприклад, я дуже докладно вивчила всі бактерії – можу не пам’ятати якісь дрібниці, але у будь-який час запитай мене, до якого сиру яка бактерія потрібна, і я розповім. Закваска для різних сирів може бути однаковою, але в тій самій заквасці може бути різний склад бактерій“, – розповідає Лариса Шелуха.
Деталі: Для приготування використовується лише цільне незбиране молоко. Заводи ж навпаки збирають жир, тому їхній сир “гумовий” та містить багато хімії. Підприємниця розповідає, що молоко купує тільки у перевірених людей, щомісяця здає його на аналізи.
Питання також у попиті – якісний сир не може бути дешевим. Натуральний сир не може коштувати 100 гривень за кілограм. Молоко я купую, до прикладу, за 120-150 гривень за 10 літрів, а з 10 літрів виходить кілограм сиру, він визріває, втрачає вагу і має 800-900 грамів.
Коментар: “Саме приготування сирів займає небагато часу, але більше триває підготовка молока, дезінфекція каструль. Ми все постійно дезінфікуємо, усе повинно бути чистим, адже це молочна продукція. Працювати потрібно швидко – пастеризувати, охолоджувати, щоб не підвищилася кислотність молока“, – додає підприємниця.
Джерело: сайт Agronews
Читайте також: “1977 року випуску”: експерти назвали найбільший трактор у світі (відео)
Джерело: news.agro-center.com.ua