Більше птиці, менше корів: як зміниться тваринницький сектор України до 2033 року

Виробництво коров’ячого молока та яловичини продовжить скорочуватися, тоді як виробництво м’яса птиці та яєць зростатиме.

Такий прогноз зробили фахівці KSE Агроцентр у випуску AgroDigest Ukraine.

Прогнозується, що виробництво м’яса птиці зросте до 1,7 млн т, тобто на 28%, порівняно із показником 2023 року. 

Основним фактором, що сприяє цьому зростанню, фахівці називають прибутки виробників і зміну структури споживання. Очікується, що споживання м’яса птиці на душу населення збільшиться до 32,3 кг до 2033 року (+15,9% порівняно з показником 2023 року), замінивши таким чином яловичину як основне джерело білка в раціоні.

Водночас виробництво яєць до 2033 року, як очікується, зросте на 31% і складатиме 855 тис. т. Однак ані виробництво курячих яєць, ані внутрішнє споживання не відновиться до довоєнного рівня через негативний демографічний тренд і знищення великих птахофабрик на півдні України.

Водночас прогнози показують, що загальне поголів’я великої рогатої худоби (включаючи молочних корів) та кількість ВРХ на забій до 2033 року продовжить скорочуватися та зменшиться на 49% та 36% відповідно порівняно з 2023 роком. Загальна кількість виробленої яловичини, як очікується, буде поступово зменшуватиметься після незначного зростання у 2024-2026 роках (внаслідок збільшення забою) з 122 тис. т у 2013 році до 106 тис. т у 2033 році.

Оскільки кількість яловичини, що споживається на внутрішньому ринку, як очікується, перевищить кількість виробленої продукції, Україна залишатиметься нетто-імпортером яловичини до 2033 року. Водночас скоротиться і споживання.

Також фахівці прогнозують, що річні надої молока на корову зростуть з 5,7 до 6,4 т до 2033 року, однак загальне виробництво молока знизиться з 7,4 млн т у 2023 році до 5,9 млн т у 2033 році. 

«Основною причиною цього є той факт, що збільшення надоїв не компенсує подальше скорочення поголів’я молочних корів на 31% до 2033 року порівняно з 2023 роком. Позитивна динаміка надоїв молока відображає тенденцію до збільшення кількості спеціалізованих підприємств, які застосовують ефективніші технології виробництва та більш продуктивні породи молочних корів, ніж домогосподарства», — підсумували у KSE.

Джерело: agroportal.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *