Плануючи відпочинок на Закарпатті, туристам рекомендують відвідати Виноградівський район, з його унікальними архітектурними та культурними пам’ятками. Крім того, можна завітати на унікальну ферму чорних буйволів і єдиний дегустаційний зал продукції з молока буйволів.
Детальніше про це розповідає Агроцентр.
У селі Олешник Виноградівського розташовується району єдина в Україні буйволина ферма. Сьогодні тут 56 голів цих свійських тварин. А 25 років тому на Закарпатті було понад 850 буйволів, а ще пів століття тому кремезні тварини були у кожному другому господарстві закарпатців.
Коментар: “Дійсно, ми – єдина в Україні буйволина ферма. У нас є документація, яка засвідчує нас як фермерів. Є господарі, домогосподарства чи інші організації, які займаються буйволами. З усіх 200 голів карпатських буйволів, які є на території України, на фермі зараз мешкає 56“, — говорить Інна Левдар, адміністраторка ферми.
Утримувати таких тварин — справа не з легких і не з дешевих, — кажуть на фермі. Влітку одному дорослому буйволу необхідно 2 га зеленої паші, кілька кілограмів зернових, буряк і морква. Взимку — 40 кг сіна, до 7 кг каші та овочі. Наразі мета фермерів — збільшити поголів’я до 200. Тоді можна буде говорити і про державну реєстрацію тварин і, відповідно, допомогу від держави. Буйволи отеляються раз на 2 роки, оскільки виношують малят 11 місяців. Тож, такої цифри можна досягти не раніше, ніж через 14 років. Це за умови не тільки розмноження власних буйволів, але й викупу тварин у інших власників.
Коментар: “На жаль, карпатського буйвола, як окремий вид тварин, у державному реєстрі великої рогатої худоби не розрізняють. Бо немає 200 буйволиць, які хоча б один раз стали мамами. Ми намагаємося довести цю цифру до 200 і тоді вони матимуть право на дотації“, — розповідає Інна Левдар.
На ферму приїздять туристи подивитися на буйволів і придбати молочну продукцію. Оскільки ці тварини через сильний імунітет не потребують вакцинації, то і молоко не містить антибіотиків. Так само й казеїну та холестерину. Проте воно містить багато магнію, кальцію, цинку, фосфору, вітамінів А та В. З молока роблять сир, сметану, масло, оригінальну моцарелу, плавлений сир і навіть згущик. І все це, за словами Олега Ковтало, який доглядає за буйволами, абсолютно екологічно чисте.
Коментар: “Сіються поля — абсолютно ніякої хімії туди не додається. Воно потроху росте, але воно чисте і якісне, тобто чогось такого не додається, бо це впливає на молоко. Якщо у молоці корови 4% жирності, то тут – 12%. Воно набагато жирніше і корисніше для дітей“, – говорить Олег Ковтало.
За словами представників екоферми, їхня діяльність неприбуткова. Вони називають себе ентузіастами та волонтерами. Говорять, що мають на меті збереження популяції цих тварин і хочуть домогтися їхньої сертифікації.
Джерело: сайт Громадське Радіо
Читайте також: “Скляний фасад та кишеньковий парк”: як виглядає незвичний екоофіс у США (фото)
Джерело: news.agro-center.com.ua