Молочний ринок у першому кварталі 2019 р. характеризувався скороченням виробництва експортоорієнтованих продуктів — масла, сухого збираного молока, а також сирів.
Про це йдеться у повідомленні Асоціації виробників молока (АВМ).
«Група масло/сухе збиране молоко продовжує зменшуватися. Так, згідно даних Держстатистики України, обсяг масла за три місяці скоротився на 18% і склав 19 тис. т, тоді як збираного молока було насушено на 7,2% менше — 5,3 тис. т. Виробництво сиру твердого за рік скоротилося на 2,3% та склало 22 тис. т. А обсяг плавлених сирів скоротився на 4,1% — до 23,4 тис. т», — коментує аналітик АВМ Яна Музиченко.
На її думку, це відбувається через зниження експортних цін на молочні продукти.
«До прикладу, середня ціна кілограма масла в березні минулого року була $4,2, тоді як в аналогічний період поточного року вартість складала $4,11 за кілограм. Сир подешевшав за рік на 2,1% — до 3,7 доларів за кілограм продукції», — пояснила експерт.
Дещо кращі показники по сухому цільному молоку — 3,6 тис. т, що на 10,6% більше, ніж в минулому році.
Виробництво казеїну та казеїнатів за три місяці поточного року зросло на 4,8% — до 661 т. Виробництво сироватки, навпаки, скоротилося на 7,2%, до 15 тис. т.
«А от виробництво питного молока жирністю більше 1% від початку року зросло на 5,4% та склало 123,4 тис. т. Варто підкреслити, що молоко жирністю 3,2% на кінець квітня на полицях магазинів в середньому коштувало 30,86 грн, що на 8,9% вище ціни минулого року», — додала Музиченко.
Обсяг виробництва кефіру, сметани та інших сквашених молочних продуктів за цей період скоротився на 1,8% — до 68,1 тис. т, обсяг йогуртів, навпаки, зріс на 9,7% та склав 32,6 тис. т.
Джерело: agroportal.ua