Україна вирощує досить багато картоплі. Однак на переробку надходить дуже маленький її відсоток. У той же час варіантів переробки і доробки картоплі неймовірно багато, і всі вони могли б стати непоганим бізнесом, оскільки ніша в Україні практично порожня, розповів директор компанії «Толсма Текнік» Олесь Капітанчук під час ХI Нідерландсько-українського форуму з промислового картоплярства.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на east-fruit.
«Україна виробляє досить багато картоплі, але, на жаль, дуже маленький її відсоток йде на переробку. Я переконаний: якщо буде зростати кількість переробленого продукту — це позитивно вплине на галузь в цілому.
Існує кілька варіантів переробки. Перша група — це масові продукти, які можна зробити з картоплі і продавати як на ринку, так і іншим виробничим галузям. Друга — продукти, які можна продавати через HoReCa. А це і ресторани, і кафе, і готелі і т.д. Третя група — це ті продукти, які продаються через супермаркети.
Перший із масових продуктів — це картопляний крохмаль, який досить відомий українським споживачам. Взагалі, в Україні є 2 дуже потужних заводи, але один з них не працює. З діючих є тільки завод на Чернігівщині. Є ще кілька дрібних виробників», — акцентував увагу Олесь Капітанчук.
«Ще один продукт, який може стати масовим в Україні — це сухе картопляне пюре (пластівці з картоплі). З моєї точки зору — це дуже цікавий продукт. За моїми оцінками він має значний експортний потенціал. Зростає і його внутрішнє споживання.
Переваги такого пюре — не дуже якісні продукти можна переробити в продукт якісний. Цей продукт легко транспортується і зберігається. А ще на нього є великий світовий попит.
Картопля фрі — цей продукт сьогодні переважно імпортується в Україну. Хоча є виробництво в Чернігівській області. Я вважаю, що виробництво картоплі фрі має дуже великий потенціал. Однак через коронавирус споживання цього продукту дещо «просіло», як в Європі, так і в Україні. Але перспективи він має великі і на внутрішньому, і на зовнішньому ринках, особливо для експорту в країни Північної Африки чи Азії», — стверджує Олесь Капітанчук
«Чіпси — продукт відомий українцям. На сьогодні в Україні працює 3 заводи з виробництва чіпсів. І незабаром їх буде ще більше», — зазначив директор компанії «Толсма Текнік».
Все більшу популярність на ринку України набувають так звані «напівфабрикати» з картоплі. Страви, які потрібно «лише підігріти». Однак їх виробництво тільки починається.
«Це продукт, який вже пройшов термічну обробку. Термін його реалізації в середньому 3 тижні. Картопля по-селянськи, по-паризькі, картопля з молоком, картопляні ковбаси — новий продукт. Це можуть бути дуже цікаві пропозиції для кафе і ресторанів», — додає експерт.
«Однак всі перераховані варіанти переробки картоплі вимагають великих інвестицій. Переробка картоплі — це не так легко, як багато хто вважає», — попереджає Олесь Капітанчук.
Найпростішим з варіантів переробки і доробки продукції експерт назвав упаковку картоплі, яка пройшла суху чистку.
«Що стосується миття картоплі, це в Україні стає все більш популярним, хоча обсяги з року в рік зростають не суттєво. Є тільки три великі компанії, які цим займаються: дві в Житомирській і одна в Київській області. Загалом, за моїми підрахунками, приблизно 5500 тонн картоплі на рік миється і продається через супермаркети.
У країнах з розвиненою економікою картопля «з землею», немита, практично не надходить до супермаркетів. Деякі українські мережі вже заявили, що з часом вони перейдуть до цих стандартів», — додав Олесь Капітанчук.
Джерело: propozitsiya.com