Главная / АГРОНОВИНИ / Ніша доробки і переробки картоплі в Україні практично порожня

Ніша доробки і переробки картоплі в Україні практично порожня

Україна вирощує досить багато картоплі. Однак на переробку надходить дуже маленький її відсоток. У той же час варіантів переробки і доробки картоплі неймовірно багато, і всі вони могли б стати непоганим бізнесом, оскільки ніша в Україні практично порожня, розповів директор компанії «Толсма Текнік» Олесь Капітанчук під час ХI Нідерландсько-українського форуму з промислового картоплярства.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на east-fruit.

«Україна виробляє досить багато картоплі, але, на жаль, дуже маленький її відсоток йде на переробку. Я переконаний: якщо буде зростати кількість переробленого продукту — це позитивно вплине на галузь в цілому.

Існує кілька варіантів переробки. Перша група — це масові продукти, які можна зробити з картоплі і продавати як на ринку, так і іншим виробничим галузям. Друга — продукти, які можна продавати через HoReCa. А це і ресторани, і кафе, і готелі і т.д. Третя група — це ті продукти, які продаються через супермаркети.

Перший із масових продуктів — це картопляний крохмаль, який досить відомий українським споживачам. Взагалі, в Україні є 2 дуже потужних заводи, але один з них не працює. З діючих є тільки завод на Чернігівщині. Є ще кілька дрібних виробників», — акцентував увагу Олесь Капітанчук.

«Ще один продукт, який може стати масовим в Україні — це сухе картопляне пюре (пластівці з картоплі). З моєї точки зору — це дуже цікавий продукт. За моїми оцінками він має значний експортний потенціал. Зростає і його внутрішнє споживання.

Переваги такого пюре — не дуже якісні продукти можна переробити в продукт якісний. Цей продукт легко транспортується і зберігається. А ще на нього є великий світовий попит.

Картопля фрі — цей продукт сьогодні переважно імпортується в Україну. Хоча є виробництво в Чернігівській області. Я вважаю, що виробництво картоплі фрі має дуже великий потенціал. Однак через коронавирус споживання цього продукту дещо «просіло», як в Європі, так і в Україні. Але перспективи він має великі і на внутрішньому, і на зовнішньому ринках, особливо для експорту в країни Північної Африки чи Азії», — стверджує Олесь Капітанчук

«Чіпси — продукт відомий українцям. На сьогодні в Україні працює 3 заводи з виробництва чіпсів. І незабаром їх буде ще більше», — зазначив директор компанії «Толсма Текнік».

Все більшу популярність на ринку України набувають так звані «напівфабрикати» з картоплі. Страви, які потрібно «лише підігріти». Однак їх виробництво тільки починається.

«Це продукт, який вже пройшов термічну обробку. Термін його реалізації в середньому 3 тижні. Картопля по-селянськи, по-паризькі, картопля з молоком, картопляні ковбаси — новий продукт. Це можуть бути дуже цікаві пропозиції для кафе і ресторанів», — додає експерт.

«Однак всі перераховані варіанти переробки картоплі вимагають великих інвестицій. Переробка картоплі — це не так легко, як багато хто вважає», — попереджає Олесь Капітанчук.

Найпростішим з варіантів переробки і доробки продукції експерт назвав упаковку картоплі, яка пройшла суху чистку.

«Що стосується миття картоплі, це в Україні стає все більш популярним, хоча обсяги з року в рік зростають не суттєво. Є тільки три великі компанії, які цим займаються: дві в Житомирській і одна в Київській області. Загалом, за моїми підрахунками, приблизно 5500 тонн картоплі на рік миється і продається через супермаркети.

У країнах з розвиненою економікою картопля «з землею», немита, практично не надходить до супермаркетів. Деякі українські мережі вже заявили, що з часом вони перейдуть до цих стандартів», — додав Олесь Капітанчук.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Оставить комментарий

Ваш email нигде не будет показанОбязательные для заполнения поля помечены *

*

x

Check Also

Шахрайства з добривами почастішали

Ошуканим виявилось підприємство із Кам’янця-Подільського, яке вирішило закупити добриво через Інтернет, спокусившись на помірковану ціну. ...

David Montgomery Womens Jersey