Посівні площі цукрових буряків в Європі скорочуються, ціни на цукор впали до рекордно низького рівня, захищати культуру від шкідників практично нічим. Європейським фермерам стає невигідним займатися цукровими буряками, пише в своєму матеріалі доктор Олаф Зінке. І можна говорити про те, що аграрії будуть скорочувати посівні площі під цією культурою і в 2020 році. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на sugar.ru.
Що стосується закупівельних цін на майбутній врожай, європейський ф’ючерсний ринок в Лондоні в даний час демонструє лише невелике зростання – хоча на світовому ринку очікується зниження виробництва цукру.
Причина постійно низьких цін на цукор на європейському ринку проста: хоча, за оцінками Європейської комісії, площа цукрових буряків в ЄС скоротиться в цьому році приблизно на чотири відсотки або майже на 100 тис. га, виробництво цукру очікується більше майже на дев’ять відсотків через значно вищу врожайність порівняно з посушливим 2018 роком.
Втім, свої корективи в очікування врожайності цукрових буряків в ЄС, можуть внести шкідники культури, оскільки замість заборонених неонікотиноїдів фермерам доступні тільки менш ефективні методи боротьби з шкідниками.
Треба відзначити, що в двох країнах, де очікується висока врожайність культури, а саме у Франції та Німеччині, оцінки посівних площ під цукровим буряком від німецьких асоціацій ще нижче, ніж озвучені Комісією ЄС.
Проте, навіть якщо скорочення посівних площ більш сильне, ніж передбачається Комісією ЄС, кількість буряків на виході все одно передбачається вищою, ніж у попередньому році. На це також вказує ф’ючерсний ринок в Лондоні, який ставить очікувані ціни на цукор лише трохи вище поточного дуже низького рівня.
Грунтуючись на поточних оцінках площі та врожаю цукрових буряків, Комісія ЄС очікує, що в новому маркетинговому році виробництво цукру в Європі складе близько 18,3 млн тон. Це буде на 0,7 млн тон білого цукру більше, ніж було вироблено в 2018 посушливому році.
Обсяг виробництва цукру буде трохи вище передбачуваного в даний час європейського споживання в 18,1 млн тон. При цьому, за даними Комісії ЄС, споживання скорочується на 0,5 млн тон у порівнянні з попереднім роком. Кінцеві запаси залишаються практично незмінними при відносно стабільному експорті. Таким чином, ступінь самозабезпеченості цукром Європи становить понад 100 відсотків.
Все це ніяк не схоже на різке відновлення ринку.
Європейські цукрові асоціації також відчувають тиск на виробників та переробників в ЄС з тієї причини, що поставки з третіх країн в даний час перевищують попит в ЄС.
Ціни на цукор продовжують падати на європейському внутрішньому ринку та знаходяться на історично низьких рівнях. Остання ціна на цукор, повідомлена Європейським союзом, становила всього 314 євро/т білого цукру. Це не тільки історичний мінімум, але це на 62 євро менше, ніж у минулому році на ту ж дату.
Спотворення конкуренції на шкоду, наприклад, німецьким виробникам плюс скорочення спеціальних надбавок за вирощування цукрових буряків, а також дуже низькі ціни вказують на подальше скорочення посівних площ у 2020 році.
Низькі ціни на цукор не можуть покрити витрати для найефективніших виробників і переробників, кажуть представники цукрової промисловості. Доводиться визнати, що галузь перебуває в безпрецедентній кризі.
Джерело: propozitsiya.com