Фермер з Немиченців Олександр Машталер експериментує з посівами канадського сорту гречки. За його словами, цьогоріч він посіяв гречку з різними проміжками між рядами та у різний час. Зараз фермер вже побачив плоди свого експерименту та зробив висновки.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на Суспільне.
Олександр Машталер вирощує чотири з половиною гектари канадського сорту гречки. Під посіви з міжряддям у пів метра він відвів гектар. Щоб засіяти цю ділянку, витратив 20 кілограмів гречки.
«Міжряддя 50 сантиметрів добре розкущилася. І тим більше, що посів цієї гречки був 21 липня. Їй ще рости цілий місяць. То врожай буде ще накопичуватись. Вона буде вистрілювати більше. Вже закладка врожаю дуже велика навіть попри спеку», – каже Олександр Машталер.
Бур’яну на цій ділянці гречки небагато, каже фермер.
Ще пів гектара гречки в Олександра Машталера росте з міжряддям у тридцять сантиметрів. 24 липня він засіяв тут 13 кілограмів гречки.
«Якщо порівняти те, що ми дивилися 50 сантиметрів і 30 сантиметрів, то переваги вже зараз видно. Найперше – бур’янів практично немає. Ряди – зімкнулися. І виходить, як ніби, суцільний посів. І найголовніше – на одиницю площі тут врожай має бути трошки більший, ніж там», – пояснює фермер.
Під суцільний посів гречки фермер виділив два з половиною гектари.
«Тут на гектар пішло до ста кілограмів. Вона посіяна раніше за ті площі, десь на два тижні. Вона посіяна десь четвертого-п’ятого липня. І зараз ми бачимо яку вона має висоту потенційну. Глушить буквально всі бур’яни. Витрата трошки більша на посів, але воно може компенсувати коштом сумарного збору урожаю», – розказує Олександр Машталер.
Фермер поділився висновками зі свого експерименту.
«Зараз я бачу, що будь-який метод дає непоганий результат. Гречка добре зав’язалась. Я бачу, що урожай близько 28-30 центнерів вона дасть. В основному ми працюємо вдвох із сином. Для вирощування цієї гречки дуже багато людей не потрібно», – розповідає фермер.
Канадський сорт гречки фермер вирощує два роки. Каже, його перша відмінність від українських сортів у самозапильності.
«Вони бджолозапильні. Їм спека не підходить. Самозапильна гречка набагато вигідніше. Затрати одні й ті ж самі, а урожай, виходить, буде набагато більший», – каже чоловік.
У канадському сорті гречки недоліків поки не виявив.
«Незалежно від того, які температурні та погодні умови, вона все одно зав’язує плоди й дає хороший врожай. По-друге, вона витримує спеку. Навіть спека сорок і більше градусів – вона все одно дає урожай. По-третє, вона скороплідна, тобто плоди дозрівають за 68-76 днів. Її можна сіяти починаючи з 10-15 травня і закінчуючи початком серпня», – пояснює фермер.
Урожай гречки Олександр Машталер планує почати збирати в середині вересня.
Джерело: propozitsiya.com