Ціни на базові продукти в Україні зростають, і це турбує багатьох споживачів. Міністр аграрної політики Віталій Коваль пояснив, чому так відбувається, і що держава може зробити.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на Укрінформ.
За його словами, порівняно з європейськими країнами, український хліб значно дешевший. Однак основна проблема — низька купівельна спроможність українців.
«Ціна хліба в абсолютних цифрах менша, ніж у всіх наших сусідів, – від 25% до вдвічі. Але в нас зарплати нижчі, тому навіть ця ціна відчутна», — зазначив міністр.
Він підкреслив, що потрібно переходити від статусу аграрної країни до аграрно-індустріальної, щоб більше заробляти на переробці сировини, а не лише на її продажу.
Щодо вартості яєць, то в лютому було вироблено понад 700 мільйонів штук, а вже в березні — понад 900 мільйонів. За словами міністра, ціна на яйця з початку лютого знизилась на 5%.
«У травні, як правило, ціна на яйця падає. Попит виріс через Великдень, але загальна тенденція – позитивна», — зазначив Коваль.
Окрема проблема — зберігання овочів. Через брак овочесховищ багато врожаю втрачається.
«35% овочів не доходять до споживача, бо псуються по дорозі. Нам потрібно будувати овочесховища», — сказав він.
Джерело: propozitsiya.com