Дубовський рожевий
Виноградні новинки привертають увагу не тільки колекціонерів, а й пересічних людей.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на gazeta.ua.
Хтось садить їх на дачах, хтось пробує на смак. Залежно від нього — їсть сирим, або пускає на вино.
Одним із поважних є сорт Дубовський рожевий. Його ягода велика, краплеподібна, солодка, з однією зерниною. Зовні рожева, а всередині — біла. Півторакілограмові грона дозрівають на початку серпня.
Виноград Чорний дзьобик має ягоду, як дзьоб у пташки. Хрустить при прокушуванні. Але хоч як налита, шкірка не тріскається. Чорний дзьобик — гібридна форма винограду селекції Капелюшного. Дозріває за 80 днів. Грона важать 800–1200 г. Тиждень тримаються на гілці без осипання.
Із темних сортів ще є виноград Ася з півметровими гронами. Ягоди краплеподібні вагою 20 г. М’якоть солодка, з легкою кислинкою, має кісточки. Дозріває за 130 днів у другій половині серпня.
У винограду сорту Отаман ягоди нагадують перепелині яйця. Дозрівають за 140 днів після появи листя. Гроно важить 900–1100 г. Ягоди м’ясисті й соковиті. Шкірка така міцна, що оси не можуть її прогризти. Добре переносить транспортування.
Виноград Аркадія — еталон з-поміж сортів. Має жовті овальні ягоди з кісточками. Грона виростають більше 2 кг. Солодкі, наче груша.
Щоб виноград добре родив, проріджують пагони та кущі. А на молодій лозі —залишають 5-6 грон. Рослині не вистачить живлення, ягоди будуть дрібні й кислі, на тиждень довше дозріватимуть.
Найбільша помилка садівників — не підв’язують лозу. Так верхні два-три вічка сильно поростуть, а нижні не прокинуться. Будуть слабкі й не дадуть урожаю. Знизу повідростають пагони по 10 сантиметрів, як тонкі сірники, із дрібними гронами. Прив’язують горизонтально до натягнутого дроту. Так вічка виростають приблизно в однакових умовах, що підвищує врожайність.
Джерело: propozitsiya.com