У нью-йоркському ресторані «Веселка» провели майстер-клас із випікання паски з борошна, зробленого з зерна, зібраного на розмінованих полях Харківщини. Подію організували в межах міжнародної кампанії Soul of Soil 2.0. До неї долучилися дипломати, підприємці, меценати, лідери думок та представники ООН.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на Мінекономіки.
Серед гостей були заступник керівника Програми розвитку ООН Хаолян Сюй та дипломати з Німеччини, Японії, Італії, Південної Кореї, Хорватії й Данії. Україну представляли Христина Гайовишин, в.о. Постійного представника при ООН, та Дора Хомяк, керівниця благодійного фонду Razom for Ukraine.
Паски пекли з борошна, виготовленого в Україні із зерна, яке вирощене на деокупованих і прикордонних територіях Харківщини, Чернігівщини та Сумщини. Це зерно вже експортується до США.
«Гуманітарне розмінування — виклик не лише для України. До вторгнення ми годували 400 мільйонів людей у світі. Сьогодні наше зерно знову експортується в десятки країн, і дуже важливо, що країни-партнери бачать результат своєї допомоги. Це хліб на столах мільйонів людей», — зазначила перша віцепрем’єрка Юлія Свириденко.
За її словами, борошно для цього заходу надала українська компанія, яка закуповує зерно у селах поблизу російського кордону та постачає продукцію до США.
Хаолян Сюй підкреслив важливість такої співпраці:
«Цей захід нагадує, як ми всі пов’язані — із землею, з людьми, з традиціями. ПРООН і надалі підтримуватиме Україну у вирішенні викликів, пов’язаних із розмінуванням».
Він також подякував країнам-доноркам, серед яких Бельгія, Данія, Японія, Франція, Польща та інші, за внески, що дозволяють повертати до життя постраждалі території.
Україна залишається найбільш потенційно замінованою країною у світі — 139 тисяч квадратних кілометрів можуть містити вибухонебезпечні предмети. Це як площа Греції. З них близько двох третин — родючі сільськогосподарські землі. Але завдяки спільній роботі саперів, міжнародних партнерів та уряду вже вдалося очистити 35 тисяч квадратних кілометрів.
«Розмінування — це не лише про безпеку. Це повернення життя, роботи, бізнесу. Те, що зерно з Харківщини вже стало основою пасок у ресторані в Нью-Йорку, — сильний символ відновлення», — сказала Христина Гайовишин.
Майстер-клас у «Веселці» провела шеф-кухарка Олеся Лев, а ведучою заходу стала українська комунікаційниця Тетяна Ніколенко. Подію підтримали ресторан «Веселка» та фонд Razom for Ukraine.
«Ми віримо, що історії про стійкість можна розповідати не лише словами, а й через традиції, їжу, спільноти. Українці продовжують сіяти, пекти і будувати майбутнє — навіть попри виклики», — наголосила Дора Хомяк з Razom for Ukraine.
Джерело: propozitsiya.com