Війна в Україні ускладнила процес забезпечення продовольчої безпеки, адже виробництво і доставка продуктів харчування в певні області стає справжнім випробуванням. Крім того, уповільнення бізнес-активності підприємств, подорожчання пального і ускладнена логістика стали причиною росту цін на продукти, яке по окремих групах товарів сягає понад 20%.
За даними Мінфіну, індекс споживчих цін на продукти харчування в квітні 2022 р. склав 104,67%. Порівняно з попереднім місяцем ціни в середньому зросли на 4,67%.
На період воєнного стану та через погіршення фінансового становища значної частки населення України запроваджений контроль за цінами на ряд соціально значущих продуктів харчування, що становлять першу необхідність: борошно, макаронні вироби, хліб, мʼясо, молоко тощо. Ціноутворення на перелічені продукти контролюють військові адміністрації разом із Нацполіцією, Держпродспоживслужбою, Держлікслужбою. Водночас на всі інші продукти харчування, які не увійшли до переліку, діють ринкові механізми.
За словами аналітика УКАБ Світлани Литвин, з початку війни в Україні зросли ціни на традиційні овочі. Так, середня ціна на моркву зросла на 22% (до 22,30 грн/кг), цибулю — на 13% (до 17,95 грн/кг), капусту — на 11% (до 23,93 грн/кг).
«Основна причина такого подорожчання — не лише війна в Україні, а й характерний для даного періоду сезонний фактор. Весною запаси зібраної восени продукції починають закінчуватися, і ціна поступово йде вверх. Це може відбуватися аж до надходження нового врожаю», — пояснює Світлана Литвин.
Джерело: agroportal.ua