Круп’яні перспективи. Чи зможемо закрити попит з нового врожаю

У споживчому кошику українців значне місце посідають крупи, оскільки понад 30% отримуваних калорій формується саме завдяки продуктам переробки зерна. Тож зрозуміло, що під час війни виробництво круп є першочерговим у формуванні продовольчої безпеки, адже, наприклад, відсутність гречки в торговельних мережах на багатьох українців діє як індикатор кризи.

За даними Міністерства аграрної політики, на кінець 2021/2022 МР Україна потенційно може вийти на залишки запасів: гречки — 11 тис. т, проса — 48 тис. т, вівса — 176 тис. т. Цих обсягів достатньо для забезпечення внутрішнього ринку, адже наразі сировини достатньо в наявності, й переробні потужності для виготовлення круп у таких обсягах є. 

Але виробники круп висловлюють побоювання щодо майбутнього врожаю — чи посіють та виростять сільгоспвиробники достатню кількість потрібних для переробки культур. Адже за нинішньої ситуації спрогнозувати остаточну кількість посівів круп’яних складно. Так само як і неможливо оперативно відслідкувати динаміку виробництва за видами круп у розрізі регіонів.

«Найбільш проблемним сьогодні виглядає сегмент гречки, де є потреба в імпорті сировини чи готової продукції для забезпечення питомих показників виробництва на рівні попередніх сезонів. У решті ж сегментів виробництво цілком може бути переорієнтованим, але постає питання забезпеченості сировиною», — вважає аналітик «АПК-Інформ» Вікторія Рожко.

Посіви круп’яних культур за всіма категоріями господарств станом на 19 травня 2022 року

Назва культуриПлощі посівів у 2022 р.Площі посівів у 2021 р.Факт посіву на звітну дату до 2021 року

Овес

156,7 тис. га

177,9 тис. га

88,2%

Гречка

37,4 тис. га

84,0 тис. га

44,6%

Просо

32,1 тис. га

78,1 тис. га

41,1%

Джерело: agroportal.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *