Морозостійкі сорти винограду в умовах півночі України — журнал Пропозиція

Виноград — рослина роду виноградні (Vitaceae), яка формує грона солодких ягід, що зростають на лозі. Одна з найцінніших для організму людини ягід. Сьогодні у світі налічується понад 8 тис. сортів винограду.  Історія виноградарства почалася дуже давно, але достеменно невідомо, коли саме людина почала вирощувати виноград. Науковці вважають, що виноградарство бере свій початок зі Стародавнього Єгипту, там воно виникло за 6 тис. років до н.е. В Україні виноградарство більшою мірою розвинене на півдні та заході, проте сьогодні вирощують виноград чи не у всіх областях, зокрема і на Київщині.

 

Хобі переросло в бізнес

Родина Сівчуків займається вирощуванням винограду вже понад 40 років. Розпочинав справу найстарший член родини — дідусь, наслідував його син Сергій Васильович Сівчук, якому допомагає наразі донька Наталія. В сімейному розсаднику, що в Київській області, налічується понад 300 сортів винограду, однак колекція постійно змінюється. Сергій Сівчук культивує не лише українські сорти, а й завозить зразки із-за кордону. Саджанці та живці винограду сім’я реалізує на продаж. Вирощують виноград і для власних потреб. Наразі домашня колекція налічує понад 80 винних сортів винограду. Сергій Васильович допомагає виноградарям-початківцям закладати виноградники, консультує щодо підбору сортів, догляду, виноробства, проводить професійну обрізку виноградників та навчає цьому своїх клієнтів. Учні Сівчуків — часті гості агровиставок та різноманітних тематичних заходів. Так, у жовтні 2021 року продукцію родина представляла на виставці «Агро Комплекс 2021». Редактор журналу «Пропозиція» поспілкувалася з Наталією Сівчук, співвласницею розсадника, й дізналася про особливості та види зимостійких сортів винограду в умовах Київської області.

 

Морозостійкі сорти винограду із колекції Сівчуків

«Для того, щоб сорт вважався морозостійким у Київській області, він повинен витримувати хоча б -27°С морозу. Таких сортів у нас не дуже багато представлено. Це сорти, які мають присмак сорту Ізабелла, товсту шкірку, слизисту м’якоть (Екстра, Ніагара, Ізабелла банська (Конкорд), Поклінктон, Армалага, Ананасний тощо). Вони поступаються смаковими якостями укривним сортам, тому споживачі вживати їх у їжу в свіжому вигляді не дуже хочуть. Такий виноград, як правило, користується популярністю для переробки», — розповідає Наталія Сівчук.

 

Ізабельні сорти винограду

Широко розповсюджені, особливо в районах із суворими зимами, сорти північноамериканського походження (Vitis labruska). Їх називають ізабельними. В порівнянні з європейськими сортами ізабельні характеризуються більшою силою росту та підвищеною стійкістю до морозів і хвороби мілдью, а також вони більш вологолюбні. Зимуючі вічка витримують температуру -24…-30°С, а корені — -7…-9°С. Смакові якості ізабельних сортів задовільні, ягоди мають полуничний або ананасний аромат.

Шкірка достатньо тверда, щоб споживати ягоди свіжими, тому цей вид винограду користується більшою популярністю серед виноробів. Більшість сортів ізабельного виду вирощують як неукривну культуру. В умовах дощового літа для такого винограду бажано провести одноразове профілактичне обприскування (після цвітіння) проти мілдью дозволеними до використання в Україні препаратами.

 

НАТАЛІЯ СІВЧУК, СПІВВЛАСНИЦЯ ВИНОГРАДНОГО РОЗСАДНИКА «ВИНОГРАД ВІД СІВЧУКА»,

КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ, БОРИСПІЛЬСЬКИЙ РАЙОН

Серед добрих морозостійких сортів винограду можна виділити американську селекцію. Фахівці створили безкісточкові сорти кишмиш, найкращим вважається кишмиш Юпітер. Він дуже рано достигає, стійкий до хвороб, витримує температуру до -28°С. Кишмиш Сатурн, Нептун тощо, тобто ціла серія кишмишних сортів без кісточок також вирізняються морозостійкістю серед деяких інших.

Є в нашому розсаднику також сорти, які можна умовно назвати морозостійкими. Вони витримують температуру до -26°С — це Талісман, Восторг, Плевен, Галбена Ноу. Їх можна вирощувати без укриття, але слід враховувати ризики, що вони можуть підмерзати за нижчих ніж -26°С температур. У цих сортів крупніша ягода, вони більш привабливі для споживача, смачніші. Щоб уникнути ризику підмерзання, краще висаджувати їх в більш захищених місцях (стіна огорожі або будинку буде захищати кущі з північного боку).

 

Безкісточкові (кишмишні) морозостійкі сорти винограду

Ягоди кишмишних сортів винограду користуються неабиякою популярністю серед споживачів. За відсутність кісточок такий виноград полюбляють їсти у свіжому вигляді, переробляють на ізюм, соки та компоти тощо. Деякі сорти цього виду є достатньо морозостійкими.

Кишмиш Юпітер — один із нових сортів винограду кишмишного типу. Сорт раннього терміну достигання. Грона в Юпітера не дуже великі, в урожайні роки їхня маса досягає 400–450 г. Ягоди можуть важити до 5 г кожна, вони мають темне забарвлення і продовгувату форму. За смаковими якостями Юпітер дуже смачний, має присмак і аромат мускату. Урожайність та зимостійкість цього винограду досить високі, його часто вирощують без укриття на зиму.

Кишмиш Сатурн. Виноград середнього строку достигання. Перший врожай даного сорту можна збирати через 125–135 діб від моменту закінчення цвітіння. Рослини активно і швидко ростуть. Грона Сатурна не дуже великі й важкі, їхня маса сягає в основному 400 г, за формою вони конусоподібні. Маса ягід досягає 4 г, вони подовжені за формою і мають червоне забарвлення. М’якоть у ягід доволі щільна і дуже солодка, а урожайність сорту Сатурн значно вища, ніж у сортів подібного типу. Сорт має підвищену морозостійкість. Лоза без укриття витримує морози до -24°С. Також Сатурн вирізняється стійкістю до деяких грибних хвороб винограду. Цей сорт чудово транспортується і може довго зберігатися в холодильних камерах.

Кишмиш Нептун — сорт безкісточкового винограду від середньораннього до середнього строку дозрівання. Врожай можна збирати наприкінці серпня – на початку вересня. Ягоди еліпсоподібної форми, жовтого кольору, сягають маси до 4,5 г. М’якоть м’ясиста, соковита, ягоди мають фруктовий аромат, схожий на сорт винограду Ламбруско (нотки малини, ожини, вишні). Зимостійкість сорту підвищена. Нептун дуже добре підходить для вживання у свіжому вигляді та для переробки на соки.

Кишмиш Запорізький — ранній сорт винограду, безкісточковий. Грона великі і дуже великі (600–2000 г) конусоподібної форми. Ягоди досягають маси 2–2,5 г, еліпсоподібні, темно-червоні чи темно-фіолетові, м’ясисто-соковиті. Стійкість сорту до хвороб підвищена. Дуже невибагливий сорт з найвищою врожайністю. Витримує морози до -26…-27°С.

 

Перспективні сорти

У 80-х роках було створено цілий ряд сортів і гібридних форм, які за своїми смаковими якостями наближаються до сортів найбільш поширеного виду винограду — Vitis vinifera (Августин, Аркадія, Болгарія, Восторг, Кодрянка, Лора, Русбол, Русбол мускатний, Талісман, 342 безкісточковий). Поява цих сортів сприяла поширенню виноградарства у північних регіонах. За зовнішнім виглядом багато з них перевершують всі сорти дуже раннього та раннього строку дозрівання, які раніше існували. Такий виноград має підвищену стійкість до захворювань і морозостійкість. Вічка витримують температуру -22…-27°С, а корені — -7°С. За несприятливих умов дані сорти потребують 3–4-кратної профілактичної обробки фунгіцидами. Селекція не зупиняється і до сьогодні. Однак більше уваги приділяється сортам із високими товарними і смаковими якостями, які потребують укриття, в умовах Київської області.

Догляд за морозостійкими сортами винограду

Морозостійким сортам винограду, як і будь-яким іншим, потрібен правильний догляд і обрізка. Тоді краще вони будуть рости і плодоносити. Новачки в основному бояться обрізати виноград, мовляв, можна зашкодити рослинам, але обрізка необхідна. До 80% лози, що наростає за рік, потрібно обрізати. Морозостійкі сорти обрізають взимку і закінчують в перший тиждень березня, важливо встигнути до початку сокоруху. Укривні ж сорти обрізають восени, цей захід не лише дає змогу рослинам відновитися, а і спрощує виноградарям процедуру укриття винограду на зиму.

Крім того, морозостійкі сорти винограду можна формувати. Вирощувати їх на арку, шпалеру, оформлювати ними альтанки, висаджувати біля будівель з метою заплітання стін. Варто пам’ятати, що всі сорти, морозостійкість яких не перевищує -25°С, потребують укривання на зиму!

 

Винні морозостійкі сорти винограду

Морозостійкими також є ще й деякі винні сорти винограду. Доглядати за ними простіше, їх налічується набагато більше, ніж столових. Селекціонери добре попрацювали з винними сортами. Такий виноград не вибагливий в догляді, стійкіший до морозів. У американської селекції представлені сорти, які витримують температуру навіть -38°С (Маркетт, Ла Креснт, Фронтіньяк, Фронтіньяк Грі, Адельміна, Сент Пепін, Шабреву).

Є і винні сорти, які витримують до -28°С, з них виходить більш якісне вино (Леон Мійо, Маршал Фош, Сапераві Північний, Мускат Блау). Серед винних сортів винограду не всі вирізняються морозостійкістю, є і класичні винні сорти (Мерло, Каберне Совіньйон, Шардоне, Ріслинг, Шираз, Мальбек), вони потребують особливого догляду і укриття на зиму.

 

Захист морозостійких сортів винограду

Захищати морозостійкі сорти винограду потрібно перш за все профілактично, не тоді, коли хвороба вже з’явилася, а заздалегідь. Першу обробку проводять перед цвітінням винограду — на початку червня. Варто застосовувати фунгіциди дозволені до використання в Україні (один з ефективних — Квадріс®, застосовується перед цвітінням). Друга обробка проводиться зазвичай після цвітіння, коли ягода зав’язується і має розмір горошини (хороші результати демонструють препарати Ридоміл Голд® і Топаз®), але використовувати можна будь-які дозволені в Україні. Третя обробка проводиться через 15–20 днів після другої, можна застосувати препарат, яким обробляли рослини за першого внесення.

Зазвичай для морозостійких сортів винограду такої системи захисту достатньо, адже вони більш стійкіші до хвороб за своєю природою, ніж інші сорти. Морозостійкий виноград можна пробувати захищати також біологічними ЗЗР, однак потрібно буде проводити не 2–3 обробки, а більше, буває і раз на тиждень варто обприскувати виноград від хвороб.

 

Виростити зимостійкі сорти до снаги кожному

Оскільки з зимостійкими сортами винограду менше мороки, ніж з укривними, то спробувати виростити їх може кожен новачок. Головне, запастися основними знаннями з виноградарства, терпінням, любов’ю до рослин і необхідним інвентарем. Важливо також вибрати для посадки здорові саджанці.

На мою думку, найкращим зимостійким сортом в умовах Київщини є кишмиш Юпітер. З ним зможе впоратися будь-хто. Цей сорт майже не хворіє, не мерзне, до того ж, він дуже смачний, без кісточки, його можна використовувати як для свіжого споживання, так і на переробку (вино, сушіння).

У Київській області, обираючи столовий виноград для посадки, варто зупинитися на морозостійких неукривних сортах тільки в крайньому випадку, коли немає можливості укривати. Якщо ж мета — отримати солодкий, смачний виноград з крупними ягодами і гронами, то це можуть забезпечити тільки укривні сорти. За правильного формування куща і обрізки, процес укриття на зиму зовсім не складний. Він полягає в укладанні лози (якої після осінньої обрізки небагато) у викопану траншею чи лунки і накритті землею, тирсою, хвоєю, спеціальними укривними матеріалами. Такі нескладні операції дадуть можливість вирощувати виноград в умовах Київщини, не гірше ніж на півдні України. Грона можуть досягти ваги 2,5 кг, а ягоди за розміром наблизитися до плодів сливи.

В останні роки навіть в південних регіонах України все більше виноградарів починають вкривати кущі столового винограду на зиму або ж висаджують його в теплиці. Таким чином можна гарантовано отримувати більш якісний врожай щороку.

Дуже важливо перед закладанням виноградних плантацій вивчити особливості сортів, які будуть культивуватися. Варто звернути увагу на стійкість, яка закладена в тому чи іншому сорті, обрати правильне місце для майбутнього розсадника, дослідити ґрунти. Виноград не ростиме на важких, ущільнених ґрунтах або в болотистій місцевості. Хибною є думка, що морозостійкі сорти винограду можна з першого року посадки не вкривати на зиму. Молоді рослини більш чутливі до заморозків, тому після висадки винограду, коли лоза молода, перші кілька років рослини потрібно берегти від морозів. Для доброї перезимівлі, перед закладанням виноградника, в кожну лунку краще внести органічне добриво.

 

В. Полевик

[email protected]

журнал «Пропозиція», №12, 2021 р.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *