У Вінниці селектори вивели новий вид суперсолодкої кукурудзи. Завдяки експериментам вдалося отримати сорт, який не лише має смак, що нагадує напій глясе, але й не потребує попереднього варіння для споживання. Про це пише SEEDS.
Детальніше про це пише Агроцентр.
Новинку вивели випускники Вінницького національного аграрного університету, що започаткували компанію МНАГОР. Спеціалістам вдалося створити нову унікальну кукурудзу, яка поєднує зерна з різною цукристістю та смаком на одному качані. За смаковими властивостями вона подібна до популярного кавового напою глясе, в якому експресом поєднують із морозивом.
“Ми вже давно займаємося власною селекцією. Свою стартап-компанію назвали МНАГОР. По аналогії: Кагор – то солодке вино, а Мнагор – то солодка кукурудза. Ми почали створювати та випробовували сорти спочатку на теренах аграрного університету, а потім на власній селекційній ділянці”, – згадує керівник компанії та винахідник Михайло Нагорняк.
Читайте також: Як врятувати залишки урожаю капусти від гниття
У команді горді з того, що попри війну вдалося запропонувати українцям нову розробку. За словами Михайла Нагорняка, селекціонери з Вінниці хотіли створити аналог популярного американського сорту Добриня, тільки з українським корінням. Однак результат перевершив сподівання – вдалося створити новий глясе-тип, в якому присутнє унікальне поєднання природних цукрів: фруктози та сахарози.
Вирощувати новий сорт досить просто. Додаткових вимог немає. Проте садити потрібно дещо рідше ніж звичайну кукурудзу. Для проростання температура повітря мусить досягати: 12– 15°C. Завдяки спеціальній технологію обробки насіння – Радікс Перфекта, рослина може витримати весняні холоди без значного стресу.
Джерело: news.agro-center.com.ua