Прибирання кукурудзи на силос
Кукурудзяний силос є винятковим об’ємистим кормом для великої рогатої худоби завдяки високому вмісту енергії і найкращої переварюваності. Крім того, рослина досить визріває, прекрасно консервується, з малими втратами потрапляє в годівниці тварин і ефективно перетворюється ними в продукцію тваринництва.
В першу чергу необхідно купити якісний посівний матеріал. Його придбати можна в інтернет-магазині LNZ Market https://lnzweb.com/hybrid/corn. У каталозі магазину широкий вибір посівного матеріалу, упакованого в мішки по 50-80 тисяч насінин.
Але не завжди все ладнається. Партії з повторним нагріванням і гнізда плісняви є причинами величезних втрат, особливо, якщо кукурудзяний силос згодовується цілорічно. Доктор Хансйорг Нусбаум показує крок за кроком, як роблять кукурудзяний силос найкращої якості. Кукурудзяний силос за нормальних умов не створює проблем при консервації і в короткий час досягає низьких показників РН. Проблеми зазвичай виникають не на етапі закладки кукурудзяного силосу, але частіше при його виїмці із-за процесів, які називають “повторне бродіння” або “повторне нагрівання” (хоча, звичайно, насправді повторного бродіння не відбувається).
Чим довше силос знаходиться в умовах високої температури довкілля, тим більші втрати несе фермер. Особливо схильні до проблем силосу з високим вмістом поживних речовин і сухої речовини. І над відвертанням цих проблем треба працювати вже при прибиранні кукурудзи.
1. Вибір часу прибирання кукурудзи на силос
Кормова цінність кукурудзяного силосу визначається по мірі зрілості качана і долі качанів в масі. При цьому необхідно звертати увагу на те, що качани і сама рослина дозрівають по-різному. Чим більше фізіологічно стигла рослина, тим нижче його переваримость із-за одеревіння, тоді як в зернах навпаки підвищується концентрація енергії і переваримость завдяки накопиченню поживних речовин. Переваги доступного в тонкому кишечнику крохмалю із зерна кукурудзи в годуванні реалізовуються тільки тоді, коли зерна переважно повністю дозріли, і накопичення в них крохмалю повністю завершилося. До цього часу вміст сухої речовини в зернах складає 55-60%. Залежно від стану самого рослину (зелене або висохле) кукурудзяний силос містить 32-35% сухої речовини в цілісній рослині і мінімум 30, а краще понад 35% крохмаль в сухій речовині.
Збирати урожай раніше означає, окрім відмови від найвищої кормової цінності, також і утворення силосного соку. Пізній урожай не принесе ні більшої врожайності, ні кращої якості, але також підвищить ризик поразки корму пліснявою і повторного нагрівання через те, що такий корм складніше утрамбувати. Крім того, зростають вимоги до техніки для збору урожаю (корнкрекер, довжина різання, робота вальців). Якщо визрівання кукурудзяного силосу було порушено градом, морозом або посухою, не варто затягувати з прибиранням.
2. Длина різання і висота зрізу кукурудзи на силос
Оптимальна довжина різання кукурудзи на силос останнім часом дуже часто і дуже спірно обговорюється. З точки зору годування тварин із-за долі кукурудзяного силосу, що все збільшується, в раціонах дійних корів потрібна теоретична довжина різання 15-20 мм для того, щоб надати краще забезпечення структурною клітковиною високопродуктивних корів. Неможливість забезпечити трамбівку на належному рівні (при тенденціях закладки усе більш високих силосних траншей) і низьку об’ємну вагу у багатьох підприємствах ведуть до виникнення ще більших проблем з повторним нагріванням. Тому з точки зору забезпечення хорошої якості консервації теоретична довжина різання повинна складати до 10 мм, при чому зі збільшенням сухої речовини вона повинна знижуватися, швидше до 6-8 мм.
Високе скошування (коли на полі залишається висока стерня) і завдяки ньому велика частка качанів в кукурудзяному силосі дозволяє позитивно впливати на концентрацію енергії в кормі і його переваримость. У грубому розрахунку кожні додатково залишені 10 см стерні підвищують вміст сухої речовини на 1%, утримування енергії на 0,2 Мдж ЧЭЛ/кг СВ, і, звичайно, нижня частина стерні робить цей ефект в самій більшій мірі. Одночасно ж загальна врожайність знижується на 5%, але це для годування не грає ролі, оскільки тут нам важливі концентрація поживних речовин. Подібний ефект можливий і при використанні сучасних силосоуборочных комбайнів, що забезпечують одночасне зрізування і подрібнення маси. При цьому треба враховувати, що чим вище зміст в силосі енергії і сухої речовини, тим вище риски повторного нагрівання, а значить тим ретельніше необхідно виконати вимоги по ущільненню при закладці і за швидкістю виїмки.
3. Висота укладання і роботи по трамбівці в силосній траншеї
Силосоуборочные комбайни останньої генерації (600-700 л.с., 10-12 рядів) технічно в змозі прибирати понад 50 тонн сухої речовини або до 3-х га кукурудзяного силосу в годину. Необхідну швидкість доставки цієї маси до траншеї теж не проблема забезпечити завдяки збільшенню кількості транспорту. Але слабкою ланкою у нас буде процес трамбівки в силосній траншеї. Добре ущільнений кукурудзяний силос повинен мати об’ємну вагу мінімум 220, а краще понад 250 кг сухої речовини в кубічному метрі. Маса з дрібною нарізкою (менше 10 мм) може бути ущільнена за допомогою техніки для вальцювання з додатковим вантажем (вага мінімум 6-8 тонн) і високим тиском в шинах із швидкістю 20-25 тонн сухої речовини в годину. Це відповідає залежно від врожайності 1,2-1,5 га в годину. При цьому треба пам’ятати про низьку швидкість трамбуючої техніки – 2,5-3 км/год.
Вага трамбуючої техніки повинна составлять1/3 – ¼ годинній продуктивності висоти укладання в тоннах свіжої маси. З цього швидко стає зрозумілим, що з продуктивністю вище 1,2-1,5 гектар в годину треба паралельно закладати дві силосні траншеї, або, якщо траншея велика, – одночасно залучати до трамбівки декілька одиниць техніки. Такі характеристики силосних траншей як довжина, ширина, форма стін або можливість наскрізного проїзду теж можуть впливати на хороше або менш успішне ущільнення маси. При довжині силосної траншеї до 40 метрів і використанні великих машин свіжий шар маси часто занадто товстий (більше 30-40 см). А для того, щоб паралельно могли працювати дві машини, мінімальна ширина силосної траншеї повинна складати понад 7 метрів.
4. Закриття силосної траншеї: запобігти попаданню повітря
Заготівля силосу грунтується на анаеробному молочнокислому бродінні. Тому відразу ж після закладки силосну масу необхідно дуже ретельно закрити спочатку тонкою нижньою плівкою, а потім – щільною основною плівкою, і ущільнити за допомогою спеціальних мішечків з гравієм. При цьому доцільно, якщо після останнього завезення маси в траншею ще мінімум 30-60 хвилин техніка продовжуватиме ущільнення. Після цього відразу ж траншея закривається плівкою. Це ж рекомендується, якщо закладка призупиняється на періоди понад 8 годин. Не залежно від типу вживаної плівки, якщо закладка здійснюється в стаціонарні конструкції, обов’язково укладати плівку і з боків, на всю довжину бічних стін. Завдяки цьому запобігає попадання дощової води, а за нею – і кисню в силос, що знову ж таки може привести до процесів гниття корму. Стіни під нахилом спрощують цей вид забезпечення якості.
5.Тривалість бродіння кукурудзяного силосу
Кукурудзяний силос повинен піддаватися бродінню мінімум 3 тижні без жодного втручання, при чому, чим довше цей період, тим краще буде аеробна стабільність корму при виїмці. Оптимальні умови на початку бродіння видно по характерному газовому пухирю, що утворюється над траншеєю. Він говорить про те, що процес бродіння почався швидко, і активно утворюється консервуючий оксид вуглецю. Пухир не можна пробивати або випускати, підводячи плівку. Це порушить процес бродіння і спровокує процеси гниття.
6. Мінімальна швидкість виїмки силосу
Розмір силосної траншеї має бути спланований так, щоб щотижнева мінімальна швидкість виїмки складала 1-1,5 метра взимку і 2-2,5 метра влітку. Якщо швидкість виїмки буде нижча, почнеться нагрівання силосної маси разом з супроводжуючими його втратами енергії і зниженням споживання корму тваринами. При цьому поголів’ї, склад раціонів і площа виїмки з силосної траншеї повинні відповідати один одному.
7. Площа зрізу силосу
При високій швидкості виїмки і хорошої аеробної стабільності силосу різновид техніки, за допомогою якої корм відбирається з силосної траншеї грає другорядну роль. Гладка площа зрізу і рівномірна виїмка по усій площі (за допомогою фрези) хоча і позитивно впливають з точки зору дії на повторне нагрівання, але набагато важливіше забезпечення достатньої швидкості виїмки. Якщо ж вона не в порядку, площу зрізу можна стабілізувати за допомогою обробки спеціальними засобами, що містять пропіонову кислоту.
8. Застосування засобів для силосування
Кукурудзяний силос – це культура, що легко піддається силосуванню за умови, якщо менеджмент заготівлі силосу на підприємстві знаходиться на належному рівні. Тому засоби для силосування застосовуються передусім тоді, коли є ризик виникнення повторного нагрівання, і цю проблему не можна розв’язати ніяким іншим способом. Вибирати слід продукти, які в незалежних дослідженнях довели свою ефективність. Засоби для поліпшення аеробної стабільності відносяться до групи 2 в таблиці засобів для силосування від ДЛГ.