У споживчому кошику українців значне місце посідають крупи, оскільки понад 30% отримуваних калорій формується саме завдяки продуктам переробки зерна. Тож зрозуміло, що під час війни виробництво круп є першочерговим у формуванні продовольчої безпеки, адже, наприклад, відсутність гречки в торговельних мережах на багатьох українців діє як індикатор кризи.
За даними Міністерства аграрної політики, на кінець 2021/2022 МР Україна потенційно може вийти на залишки запасів: гречки — 11 тис. т, проса — 48 тис. т, вівса — 176 тис. т. Цих обсягів достатньо для забезпечення внутрішнього ринку, адже наразі сировини достатньо в наявності, й переробні потужності для виготовлення круп у таких обсягах є.
Але виробники круп висловлюють побоювання щодо майбутнього врожаю — чи посіють та виростять сільгоспвиробники достатню кількість потрібних для переробки культур. Адже за нинішньої ситуації спрогнозувати остаточну кількість посівів круп’яних складно. Так само як і неможливо оперативно відслідкувати динаміку виробництва за видами круп у розрізі регіонів.
«Найбільш проблемним сьогодні виглядає сегмент гречки, де є потреба в імпорті сировини чи готової продукції для забезпечення питомих показників виробництва на рівні попередніх сезонів. У решті ж сегментів виробництво цілком може бути переорієнтованим, але постає питання забезпеченості сировиною», — вважає аналітик «АПК-Інформ» Вікторія Рожко.
Посіви круп’яних культур за всіма категоріями господарств станом на 19 травня 2022 року
Назва культуриПлощі посівів у 2022 р.Площі посівів у 2021 р.Факт посіву на звітну дату до 2021 року
Овес
156,7 тис. га
177,9 тис. га
88,2%
Гречка
37,4 тис. га
84,0 тис. га
44,6%
Просо
32,1 тис. га
78,1 тис. га
41,1%
Джерело: agroportal.ua