Така ситуація в аграрному секторі України завдає удару харчовикам, зазначають у Торгово-промисловій палаті України.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на golos.com.ua.
Ще минулого року на черкаському базарі олія коштувала по 26 грн. Сьогодні ж ціна за літр — 44 гривні. Несподівано…
Поцікавилася вартістю цього продукту в магазині. Так, є відносно недорога — 34 гривні пляшка, але такої «хитродешевої» треба лити на пательню набагато більше. Одна з якісніших і дуже популярних коштує 51,90 за 870 грамів. Тобто майже 60 гривень за літр.
Але ж у нас соняшник росте, здається, куди око сягне! Торік сонячна квітка буяла у Черкаській області на 217 тисячах гектарів. Порівняймо: озимої пшениці з осені посіяно 120 тисяч. Звісно, попереднє літо було посушливим, соняшник, за інформацією департаменту агропромислового розвитку ОДА, вродив по 26,3 центнера з гектара проти 33 у 2019-му. Але ж олійного насіння намолочено понад півмільйона тонн!
Тривожить жителів Черкащини й те, що у великих виробників-пекарів стали менш якісними хлібобулочні вироби. Часто важко зрозуміти, чи то хліб білий, чи «сірий», або «сірий» чи «чорний».
Так, пшениці непростого 2020-го аграрії області зібрали на 28% менше. А саме: 783 тисячі тонн. Ще сильніше, як відомо, постраждали від посухи південні регіони країни.
І як же розпорядилися в державі порівняно скромним валом? Більш як половину врожаю пшениці зернотрейдери вже реалізували за кордон. В області тим часом статистика за 2020 рік констатує спад у виробництві пшеничного чи пшенично-житнього борошна на 48,6%, хліба та хлібобулочних виробів — на 7,1.
Як у країні зростає вартість хліба, цукру, олії, проаналізував президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков. Так, протягом півроку внутрішні ціни на пшеницю, жито, кукурудзу зросли зі 3,7—4,7 тисячі гривень до майже 9 тисяч. Ще кілька місяців тому борошно коштувало дешевше, ніж зараз зерно, з якого воно виробляється! У січні за тиждень ціна борошна підскочила на 1000—1400 гривень за тонну і перевищила позначку 12 тисяч.
В Україні ціни на зернові подекуди вищі за світові! Причому, навіть за такими непомірними цінами, вітчизняному переробнику купити на внутрішньому ринку зерно для виробництва борошна дуже проблематично.
Схожа ситуація і з цукром. Внутрішні ціни на солодкі кристали на 30-40% перевищують світові. А законтрактувати цукор за межами держави українські виробники кондитерських, хлібопекарських виробів, морозива та інші не можуть. Вітчизняний ринок закритий від імпорту заборонним митом у 50%. Внутрішні ціни на насіння соняшнику вдвічі, а то й утричі перевищують ті, за якими його експортують.
Така ситуація в аграрному секторі України завдає удару харчовикам, зазначає президент ТПП України. Вона веде до здорожчання продуктів. Переглядаються експортні контракти. Наша країна стрімко втрачає свої позиції як переробник. Тому в ТПП закликають уряд до конструктивного діалогу з представниками переробної галузі й захисту як вітчизняного бізнесу, так і споживачів.
В об’єднаній Європі середньостатистична сім’я витрачає на продукти 12-18% своєї зарплати. У нас, стверджують експерти, половину. При тому, що ціни однакові майже за всіма позиціями, а доходи у нас набагато менші. Пенсіонери кажуть, що їм мінімальної пенсії у 1769 гривень не вистачає навіть на скромне харчування. То про що мова?
Джерело: propozitsiya.com