Цьогорічна весна відзначилась аномальними перепадами температури. Низька середньодобова температура на початку квітня не тільки загрожує вимерзанням ранніх культур, але й створює серйозні труднощі для запилення, яке напряму впливає на врожай.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на Logos Press.
За оцінками фахівців, якість запилення може змінити врожайність на 10–20%. Це особливо важливо для таких дорогих культур, як кісточкові фрукти чи ріпак.
«Уже кілька років поспіль ми бачимо, що через кліматичні зміни період запилення скорочується», — пояснює експерт Федерації сільгоспвиробників Молдови FARM Андрій Збанке.
За його словами, у посушливі роки пилок швидко висихає і втрачає здатність до запліднення. А під час вологих весен заморозки часто збігаються з цвітінням. Цього року заморозки не лише повторюються, а й тривають незвично довго. Навіть очікуване потепління не вирішить проблему повністю — ночі залишаться холодними, що створює температурні контрасти між днем і ніччю.
Ще одна складність — весняні вітри. Через них бджоли працюють менш активно.
«У деякі роки я купував для своїх садів джмелів, — ділиться досвідом Збанке. — Вони витриваліші, працюють за нижчих температур, не так бояться вітру й переносять більше пилку завдяки великому тілу».
На думку експерта, держава могла б підтримати процес запилення за допомогою субсидій. Це стало б підтримкою не тільки для пасічників, а й для фермерів, які вирощують сільгоспкультури. Як приклад Збанке наводить США, де запилення стало основним джерелом прибутку для багатьох пасічників, а виробництво меду — лише додатковим напрямком.
Джерело: propozitsiya.com