МАЙСТЕРНЯ

Операція «індичка». Чи є в Україні якісна сировина для переробки

Тетяна та Олексій Клешньови у 2014 році вимушено переїхали з Луганщини до Дніпра. Після кількох років невизначеності та роздумів про майбутнє подружжя почало працювати над створенням хамону з індичої гомілки. Чому індичої? На той час сім’я перейшла на здоровий спосіб…

Читати далі

Перший урожай зібрано. В Україні збільшуються насадження під обліпихою

Із розвитком садівництва у виробників виникає потреба у розширенні та пошуку нішевих культур, які можуть заповнити ринок та принести прибуток. Сьогодні деякі садівники успішно розширюють свій асортимент за рахунок обліпихи. ФГ «Теолинське» на Черкащині цього року вже зібрало перший урожай…

Читати далі

Професія пастильє. Як сушіння продукції конвертувати у гроші

Софія Римар працювала над створенням власного бренду «Літо цілий рік» три роки і лише зараз пожинає плоди своєї роботи. Підприємиця з Олександрії, що на Кіровоградщині, виготовляє сушену продукцію (пастила, фріпси, джерки, чаї, набори для глінтвейну, сухі супи) та навчає

Читати далі

Пекучий бізнес. Наскільки зайнята ніша гострих соусів, і чому це рентабельно

Працюючи су-шефом київського ресторану, Микита Єфанов отримав від постачальника ящик гострого перцю. Усі овочі використати для приготування страв не встигли, і частина з них зав’яла. Викидати було шкода, тому кухар «пішов гуглити», як робити табаско. Перші 20 пляшок

Читати далі

Український фундук набирає обертів. За смаком та ціною горіх буде конкурентним на світових ринках

В Україні збільшуються площі під садівництвом, і сьогодні вони складають близько 200 тис. га землі сільськогосподарського призначення. З них 19 тис. га — під горіховими насадженнями і 42% — промислові горіхові сади. Останнім часом садівники надають перевагу фундуковим

Читати далі

Гіркі жнива. Як українська калина підкорює світові ринки

Киянин В’ячеслав Пічкур висадив на Хмельниччині 35 соток калини, щоб мати власну сировину для виробництва чаю. Сьогодні ж він із партнерами закуповує калину у тернопільських селах та переробляє ягоди на чай, який експортується до ОАЕ. «З початком війни ми з…

Читати далі

Гайд зі створення равликової ферми з акцентом на локального споживача

Восени 2020 року в селі Нижчі Вовківці на Хмельниччині з’явилася равликова ферма «Епіравлик». Спочатку Альона Шибунько разом із чоловіком орієнтувалися на експорт, та згодом зрозуміли, що для них це невигідно — ціна живого равлика цьогоріч була на рівні 3,5 євро

Читати далі

Шлях до гектара спаржі довжиною в п’ять років

Баклім, Гійнлім та Гролім. Саме ці три сорти спаржі ростуть на полях сім’ї молодих фермерів із Житомирщини Олени та Сергія Панчуків. Зараз у них стартував п’ятий агросезон, який триватиме 50 днів. «Мій батько займається вирощуванням однорічних культур — зернових та

Читати далі

Додаткові можливості: як зерновідходи пропустити через птахівництво

Птахівниче господарство на Волині, де утримується стадо білих гусей у 5 тис. голів, мало запит від потенційних клієнтів, які готові були закупити 100 тис. тушок за раз. Але для цього необхідно організувати потрібну кількість птиці та її забій. Усі інші…

Читати далі

Понад $4 млн інвестицій у коноплі

Кластер Ma’Rijanny Hemp Industrial Park має намір закласти на Житомирщині найбільшу в Європі плантацію технічних конопель. Які плани з розвитку кластеру, скільки інвестовано у вирощування та переробку майбутнього врожаю, чи будуть у кластері вирощувати льон — про це та інше…

Читати далі

Артишок: головне — не масовість виробництва, а системний підхід покупця до нового продукту

Артишок в Україні — новий напрям вирощування сільськогосподарської нішевої культури, який лише набуває популярності. Щоправда, це культура не для агрохолдингів та великих підприємств. В Україні артишоком займаються малі фермерські господарства, одноосібники, сімейні

Читати далі

Ринок спаржі: в Україні культуру вирощують на 250 га

Компанія «АВ ЛІХТ» імпортує з країн ЄС лише ті сорти спаржі, які дозволені для вирощування в Україні. Наразі розпочали реєстрацію трьох гібридів спаржі канадської селекції Guelph. Дані гібриди добре підходять для українського клімату та ґрунтів. Про це AgroPortal.ua розповів

Читати далі